Rekommendationer

Kan du fa diskbrack i hela ryggen?

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.

Varför drabbas man av diskbuktning?

Symptomen innebär oftast att man upplever ordentlig ryggsmärta med huggande inslag och att man reagerar negativt på varje liten rörelse. Man får vid diskbuktning dock i allmänhet inte smärta och symptom ned i benen. Andra anledningar till att man drabbas av diskbuktning är andra problem och smärttillstånd i ländryggen.

Vad är så kallad diskbuktning?

Så kallad diskbuktning är ett förstadium till diskbråck. Detta betyder att kärnan centralt inne i disken har skapat ett tryck på den och spräckt någon eller några av de ringformade trådar som finns där. Dock har inte alla trådar gått sönder helt och disken buktar därför bara ut från sin plats mellan ryggkotorna.

Vad är diskbråck i ländryggen?

Diskbråck i ländryggen Diskbråck är en knoppliknande utbuktning (bråck) i en mellankotskiva (disk). Det uppstår i en disk som genomgått någon grad av åldersförändring, så att det finns en sprickbildning i diskens kapsel.

Hur gör man operation vid diskbråck i ländryggen?

Operation vid diskbråck i ländryggen. När man opererar ett diskbråck i ländryggen gör läkaren ett hudsnitt och skapar en liten öppning mot disken mellan två kotbågar. Läkaren håller nervroten åt sidan och tar bort diskbråcket. Operationen brukar ta en timme och du är sövd när du opereras.

Vad är en diskbråck?

Diskbråck är en knoppliknande utbuktning (bråck) i en mellankotskiva (disk). Det uppstår i en disk som genomgått någon grad av åldersförändring, så att det finns en sprickbildning i diskens kapsel.

Vad är vanligt med diskbråck i bröstryggen?

En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Då kan du få smärtor som strålar ut i armen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

Vad beror på diskbråck?

Diskbråck beror på att en disk mellan ryggkotorna gått sönder och bildat ett bråck som buktar ut. Det går oftast över av sig själv. Läs mer på Doktor.se.

Vad gäller för att förebygga diskbråck?

För att förebygga diskbråck gäller det att ha en balans mellan rörelse och styrka i kroppen. Tränar du hårt men glömmer bort rörelseträningen kan du också få en felbelastning i kroppen, så du måste ha båda delarna.

Kan du få diskbråck träning?

Diskbråck träning. Men ofta hjälper det med träning och motion. Att få ett träningsprogram genom en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan vara en bra lösning. Då får du röra på dig och träna upp dina muskler. Dels kan detta hjälpa för att minska smärtan men också för att få tillbaka muskulatur och stärka lederna.

Hur uppstår diskbråck?

Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Vad är symptom på diskbråck i området för halskotorna?

Symptom på diskbråck i området för halskotorna: nacksmärta, stelhet i nacken, oförmåga att flytta den från sida till sida och halskramper som strålar ner till i dina axlar och armar. Du kan också uppleva illamående eller drabbas av svimning.

Vad är ett diskbråck?

Vid ett diskbråck är en disk i ryggraden skadad och inflammerad vilket ger upphov till smärta i ryggen som strålar ned i benet. Diskbråck kan förekomma i hela ryggraden, men är vanligast i halsryggen och ländryggen. Diskbråck läker ofta av sig själv. Elisabeth Berglund Medicinsk journalist

Vad är diskbråck i nacken?

Diskbråck i nacken: 1 Smärta i nacken, som löper vidare ner i armar och ut i fingrarna. 2 ont i axlar 3 Domningar och/eller stickningar i armar och händer

Varför är nervinklämning i nacken ovanligare än diskbråck?

Man har sett att nervinklämning i nacken är betydligt ovanligare än diskbråck i ländryggen. Det är främst personer mellan 40 och 60 år gamla som drabbas, och kvinnor drabbas i högre grad än män. Man har sett att vissa faktorer ökar risken att få nervinklämning i nacken: Personer som har flera släktingar med samma tillstånd.

Har man diskbråck kan en operation behövas?

I vissa fall när man har diskbråck kan en operation behövas. Ungefär tio procent av de som drabbas av åkomman blir inte av med sin smärta. Har man väldigt ont och blir begränsad i sitt liv på grund av det så kan man behöva diskutera med sin läkare om huruvida man behöver en läkare. De flesta som får en operation blir helt friska efteråt.

Diskbråck i ländryggen ger för det mesta ischiassymtom medan diskbråck i halsryggen ger motsvarande symtom i armen vilket kallas för brachialgi. Symtomen kan bli utstrålande smärtor, domningar, nedsatt känsel och svaghet. För hundraprocentig korrekt diagnos krävs magnetkameraundersökning.

Vad gör en terapeut för diskbuktning?

De allra flesta som söker hjälp för diskbuktning gör det hos en terapeut med kiropraktik inriktning. Om inte så remitteras de ofta dit i efterhand. En sådan behandling kan nämligen avhjälpa smärtan som uppstår när en diskbuktning är ett faktum.

Kan du ha ont i nedre delen av ryggen?

Du kan ha ont på olika sätt i nedre delen av ryggen: Ont i ländryggen, lumbago, börjar ofta med svag, gradvis ökande värk och en känsla av trötthet. Värken brukar öka när ryggen belastas. Lumbago kallas ofta för ”vanligt ryggont”.

Varför får du värk i ryggen?

Många som sitter mycket på arbetet eller hemma får värk i ryggmusklerna. Ryggvärken kan orsaka spänningar och muskelkramper. När värken känns i ryggen får du en ökad spänning i musklerna kring det område som gör ont. Spänningen är muskelkramp. Detta kan göra att det gör ännu mer ont.

Har du drabbats av diskbråck?

De som har drabbats av diskbråck kan känna av en smärta i ryggen, samtidigt som de kan få problem med vardagliga aktiviteter. Med dessa problem talar man om att det sticker och domnar där bak, vilket gör att endast en vanlig promenad kan bli smärtsamt och obehagligt.

Share this post