Varför har vi värnplikt?
Värnplikten är avgörande för att kunna upprätthålla och utveckla Sveriges militära förmåga. Den gäller för både män och kvinnor. Efter att ha varit vilande sedan 2010 återupptogs en del av värnplikten 2014, då redan krigsplacerade kunde kallas till repetitionsutbildningar.
Varför återinfördes värnplikten?
Torsdagen den 2 mars beslutade regeringen att värnplikten återaktiveras, efter att ha varit vilande sedan 2010. Anledningen är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats och att Försvarsmakten inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal på enbart frivillig väg.
Hur kommer värnplikten fungera?
Så fungerar det Om du blir kallad är du enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldig att genomföra mönstringen. Mönstringen gör du hos Plikt- och prövningsverket. Den består av både fysiska och psykologiska tester. När du genomfört alla tester och blivit godkänd kan du bli antagen till en grundutbildning med värnplikt.
Hur lång är värnplikten?
Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader. Utöver grundutbildning omfattar värnplikten även repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.
Vad är värnplikt i Sverige?
Värnplikt i Sverige infördes 1901 och är tillsammans med civilplikt och allmän tjänsteplikt en del av totalförsvarsplikten. Den 16 juni 2009 fattades beslut om att låta värnplikten i Sverige vila i fredstid, vilket trädde i kraft den 1 juli 2010. Den 2 mars 2017 meddelades att värnplikten återinförs från och med 1 juli 2017.
Vad är värnplikten för män och kvinnor?
Från 2018 utökades värnplikten och nu mönstras årligen ett stort antal 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning. Utbildningens längd är mellan 6 och 15 månader. Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader.