Innehållsförteckning
Vilka länder har inte skrivit på FN s deklaration om mänskliga rättigheter?
Deklarationen antogs i generalförsamlingen den 10 december 1948 med 48 röster för, 0 emot, och 8 blanka. De som röstade blankt var Jugoslavien, Polen, Saudiarabien, Sovjetunionen, Sydafrika, Tjeckoslovakien, Ukraina och Belarus.
När startades mänskliga rättigheterna?
Det internationella arbetet för mänskliga rättigheter tar sin utgångspunkt i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. De rättigheter som inryms i förklaringen har senare förts in och vidareutvecklats i ett antal konventioner som är bindande för de anslutna staterna.
Vilka är de 30 mänskliga rättigheter?
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna
- Äktenskap och familj. Varje vuxen har rätt att gifta sig och ha en familj om de vill det.
- Rätten till dina egna saker.
- Tankefrihet.
- Yttrandefrihet.
- Mötesfrihet.
- Rätten till demokrati.
- Social trygghet.
- Arbetandes rättigheter.
Vilka länder som bryter mot mänskliga rättigheter?
Bland de tio sämst rankade i världsfackets så kallade rättighetsindex finns Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten – länder som är kända för bristande demokrati och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter.
Hur många länder har skrivit under FN mänskliga rättigheter?
Reservationer urholkar konventioner En av de konventioner som har flest reservationer är konventionen om avskaffande av all form av diskriminering av kvinnor. Cirka 60 länder har reserverat sig mot delar av innehållet.
När infördes mänskliga rättigheter i Sverige?
Eftersom den allmänna förklaringen antogs den 10 december 1948 är den 10 december den dag då man uppmärksammar mänskliga rättigheter världen över.
Varför bildade man FN?
Nya stater hade utropats och gränser dragits om. Kriget fick en slutpunkt i Versaillesfördraget, som undertecknades 1919. En punkt i fredsavtalet var bildandet av en organisation med syftet att förhindra krig och främja internationellt samarbete.