Ny

Vill inte foda barn igen?

Vill inte föda barn igen?

– Detta kallas för tokofobi och är en patologisk rädsla för förlossning som orsakar allvarlig ångest. För många har restriktionerna relaterat till pandemin ökat rädslan. Om du är orolig finns det hjälp att få som kan bidra till att förbättra din förlossningsupplevelse.

Hur hemsk är en förlossning?

För många är det viktigt att hela tiden känna kontroll. Under en förlossning lämnar du delvis över kontrollen. Du som ska föda kan inte kontrollera din kropp på samma sätt som du är van. Du kan vara rädd för att bete dig på ett sätt du inte skulle göra annars, till exempel att bli aggressiv, upprörd eller börja skrika.

Vill föda barn igen?

Att föda igen efter en snabb förlossning Det är vanligt att även nästa förlossning går snabbt. Så här kan man förbereda sig inför nästa förlossning: Prata med en barnmorska under graviditeten. Du kan få hjälp med hur du kan förbereda dig.

Kontakta en barnmorskemottagning om du är rädd inför en förlossning. De flesta sjukhus har en speciell mottagning för förlossningsrädsla eller specialutbildad personal. Oftast behöver du en remiss från barnmorskemottagningen, men på vissa orter kan du kontakta mottagningen direkt.

Hur många kejsarsnitt kan man göra?

Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan föda med kejsarsnitt. Men efter två kejsarsnitt är det mer ovanligt att föda barn genom slidan.

Kan man säga nej till sugklocka?

Ibland har inte barnet kommit tillräckligt långt ner. Då går det inte att sätta sugklockan på barnets huvud. Då kan det istället bli aktuellt med kejsarsnitt.

När man inte kan föda vaginalt?

Trots att vaginal förlossning är ett säkrare förlossningssätt för både mamman och barnet, önskar vissa mammor kejsarsnitt som förlossningssätt. I vissa lägen är kejsarsnitt ett ingrepp som räddar barnets liv och hälsa, och ibland motiverat också på grund av mammans sjukdom.

Hur många förlossningar avslutas med sugklocka?

Omkring vart sjätte barn (17 procent) föds med kejsarsnitt. Av dessa är drygt hälften planerade kejsarsnitt och knappt hälften akuta. Drygt 6 procent av alla vaginala förlossningar avslutas med hjälp av sugklocka. Det är vanligare hos förstföderskor (11,5 procent).

Share this post