Populära

Far man ta lan nar man ar mammaledig?

Får man ta lån när man är mammaledig?

Att du har föräldrapenning som inkomst utgör inget hinder för att ansöka om lånelöfte och bolån. I kreditprövningen utgår bolåneföretaget från din inkomst i bedömningen kring om du ska få låna samt hur stort lån du kan få. Anser banken att din inkomst är tillräcklig får du ditt lån – knepigare än så är det inte.

Kan sambon Vabba om jag är föräldraledig?

Den som är juridisk förälder kan föra över dagar med föräldrapenning till sin maka, make, sambo eller registrerad partner. Den som föder barnet räknas som juridisk förälder och kan därmed föra över dagar med föräldrapenning till den andra föräldern. Det är bara två föräldrar som samtidigt kan ta ut dubbeldagar.

Kan anhöriga ta ut föräldrapenning?

En anställd har rätt att vara ledig för att tillfälligt vårda sitt sjuka barn. Inte bara barnets förälder har denna rätt utan även annan person, t ex barnets mormor eller morfar, kan ha rätt att vara ledig för att tillfälligt ta hand om ett sjukt barn.

Får båda föräldrarna vara föräldralediga samtidigt utan ersättning?

Ja, så länge barnet är under 18 månader har båda föräldrarna rätt att vara föräldralediga, oavsett om någon av er tar ut föräldrapenning. Under barnets första år kan ni ta ut högst 30 föräldrapenningdagar samtidigt.

Hur påverkas lånelöfte av barn?

Om du har barn påverkar det också dina kostnader. I lånekalkylen tar banken hänsyn till såväl barnbidrag som att det kostar pengar att ha barn, och naturligtvis till hur många hemmavarande barn det finns i ditt hushåll.

Får sambo Vabba för mitt barn?

Kan till exempel en släkting, granne eller vän vabba? Ja, du kan överlåta rätten till tillfällig föräldrapenning (vab) men bara om du själv skulle ha kunnat vabba men istället väljer att till exempel arbeta. Den första gången den personen ska vabba måste den ringa oss på 0771-524 524.

Kan en mormor vara föräldrapenning?

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. I förlängningen anser ministern att föräldraledigheten ska kunna breddas så att den även gäller exempelvis mor- och farföräldrar till ett barn.

Hur mycket mindre får man låna när man har barn?

Inte heller på den här frågan finns det exakt svar. I praktiken får du låna hur mycket som helst oavsett hur många barn du har. I slutändan beror svaret på om din KALP klarar sig. Banken kollar antal barn i hushållet och räknar in varje barn som en kostnad i kalkylen.

Share this post