Populära

Hur lange kan man ta Depo Provera?

Hur länge kan man ta Depo Provera?

Först då återkommer också möjligheten att bli gravid. Denna tidsperiod varierar från kvinna till kvinna men för de flesta inträffar ägglossning 6-8 månader efter den sista injektionen av Depo-Provera. Hos en del kan ägglossningen inträffa mycket snart efter att den förväntade skyddseffekten på 3 månader upphört.

När kom p-sprutan?

Det kom till Sverige 1964.

Vart får man p sprutan?

För att börja med p-spruta ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller SESAM-mottagning. Du får sedan en p-spruta fyra gånger om året, var tredje månad. Det vanligaste är att du får sprutan i skinkan.

Har man ägglossning när man tar p-spruta?

P-spruta är ett skydd mot graviditet som innehåller hormonet gestagen. Gestagenet påverkar livmoderslemhinnan och sekretet i livmoderhalsen så att du inte blir gravid. Det gör också att du inte får någon ägglossning.

Kan man få mens när man har p-stav?

Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormonet. När du använder p-stav blir mensen alltid mer eller mindre förändrad. Det kan innebära perioder med oregelbunden mens eller perioder när du inte har någon mens. För en del som använder p-stav försvinner mensen så länge som p-staven är kvar.

Hur säkert är Pspruta?

Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. P-sprutan gör så att du inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Hur länge skyddar P-spruta?

Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna och sprutan ges av barnmorska eller läkare. Effekten håller i sig i tre månader. P-spruta är receptbelagt och skrivs ut av barnmorska eller läkare. P-spruta kan även användas när man ammar.

Hur lång tid efter p-spruta kan man bli gravid?

Fertiliteten efter P-spruta (Depo-Provera) kan dock påverkas under de första ca sex månaderna efter den sista injektionen. Men det finns de som blir gravida bara tre månader efter den sista injektionen. Cirka 60 % av alla par blir gravida inom 6 månader, cirka 80 % inom det första året och 90 % inom två år.

Är Slinda bra?

Slinda ger ett gott skydd mot graviditet. Skyddet beror på hämning av ägglossningen, förändringar i sekretet i livmoderhalsen och påverkan på livmoderslemhinnan, som blir tunnare.

Vilket preventivmedel är bäst mot mens?

I så fall kan till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster passa dig. Tycker du däremot att det vore skönt att få mindre blödningar eller rentav slippa ha mens över huvud taget? Då kan exempelvis hormonspiral, p-stav eller minipiller vara ett alternativ.

Hur vet man vilka p-piller man ska ha?

Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll. Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta.

Share this post