Innehållsförteckning
Hur ser psykisk ohälsa ut i samhället idag?
Enligt en artikel i Svenska Dagbladet menar vissa experter att den inte bara får allvarliga konsekvenser för den enskilde individen utan även för samhället i stort. Idag beräknas den faktiska samhällskostnaden för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ligga på upp emot 80 miljarder kronor per år.
Hur ser psykisk ohälsa ut i samhället i dag?
Psykisk ohälsa i ung ålder riskerar att ge konsekvenser som påverkar skolgång, framtida arbetsliv och karriärsutveckling. Unga vuxna är generellt en känslig grupp när det gäller inträde på arbetsmarknaden. Om de också har psykisk ohälsa blir det ännu svårare och risken för att hamna i utanförskap ökar.
Sociala medier kan leda till ohälsa på grund av den ständiga information om kroppsidealet som sprids samt om det psykiska och fysiska idealet påverkas. Detta påverkar hälsan och leder till riskfaktor för stress (Carlsson, 2010).
Vad innebär socialpsykologiska perspektivet?
Den sociala psykologin tittar på individen i gruppen, fenomen inom gruppen och interaktioner mellan grupper. Men ett tydligt fokus ligger alltid på att förklara tankar, känslor och beteenden i relation till den sociala påverkan individen utsätts för.
Hur diagnostiseras psykisk ohälsa?
Ett sådant diagnossystem är WHO:s International Classification of Diseases, Ett annat utbrett diagnossystem är Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM som ges ut av American Psychiatric Association, APA.
Vad kostar ohälsan samhället varje år?
Kostnaden för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa var totalt 30,7 miljarder kronor för hela landet 2018. Om de minskade med bara en tredjedel skulle samhället kunna spara mer än 10 miljarder kronor per år. Det motsvarar löner till fler än 25 000 sjuksköterskor.