Rekommendationer

Far tjansteman battre pension?

Får tjänstemän bättre pension?

Jobbar du som tjänsteman inom den privata sektorn heter din tjänstepension troligtvis ITP1 eller ITP2. Varje år sätter din arbetsgivare av pengar till din tjänstepension upp till du är 65 år….Förmånsbestämd pension.

Årslön Pension i procent av lönedel
483 000 – 1 288 000 kr 65 %
1 288 000 – 1 932 000 kr 32,5%

Vart sparas min pension?

Eget sparande Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av din lön före skatt. Ett enkelt sätt att spara till pension är att spara i fonder via ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring.

Hur vet jag vart minPension är?

Du som har tjänstepension Logga in med din e-legitimation på Mina sidor för att se en prognos över hur mycket du kan få i pension vid olika pensionsåldrar. Där ser du också din tjänstepension.

Hur kollar jag minPension?

Det enklaste sättet att få koll på hela din pension är att logga in på minPension med e-legitimation. Där kan du göra en pensionsprognos och jämföra din framtida ekonomi med den du har idag. Prognosen visar också vad skillnaden blir om du till exempel går tidigare eller senare i pension.

Vem ska förvalta minPension?

På minPension kan du inte se vilka arbetsgivare som betalar eller har betalat in till din tjänstepension. Däremot får du veta vilket bolag som förvaltar pengarna. För att ta reda på vem som har betalat en viss tjänstepension kan du kontakta valcentralen eller det pensionsbolag som administrerar din pension.

Hur vet jag om min arbetsgivare betalar pension?

Vet ej. Du har en tjänstepension om det finns kollektivavtal eller annat pensionsavtal hos din arbetsgivare. Kontakta den som är personalansvarig på din arbetsplats för att få veta vad som gäller för dig. Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar.

Är arbetsgivaren skyldig att betala tjänstepension?

Tjänstepension är inte obligatoriskt En arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension eller några försäkringar för sina anställda. Ett kollektivavtal är alltså väldigt värdefullt, och kan vara värt flera tusen i månaden.

Share this post