Rekommendationer

Hur behandlar man hundbett?

Hur behandlar man hundbett?

Skölj rent såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch. Tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Låt såret lufttorka och skydda sedan gärna med ett plåster.

Hur länge finns katthår kvar i huset?

Efter djurkontakt fastnar pälsdjursallergen i kläder, hår etc. Allergen kan finnas kvar i en bostad långt efter att man gjort sig av med sin hund eller katt (ca 5-10 år enligt expertis).

Hur länge finns allergener kvar i kroppen?

Små barn är ofta allergiska mot födoämnen som komjölksprotein och ägg, men det går i många fall över efter några år. Luftburen allergi brukar debutera i skolåldern, men även vuxna kan drabbas. När kroppen utsätts för ett så kallat allergen frigörs bland annat histamin i slemhinnorna.

Vad menas med Allergisanering?

När man gör en Allergisanering är målet att alla spår som väcker allergin ska försvinna. Att göra en allergisanering är störren än en storstädning. Du måste vara otroligt noggran och i många fall även byta ut delar av möblemang.

Måste man ta stelkramp vid Kattbett?

Om man har fått ett djupare kattbett där kattens tänder har trängt in i huden så ska man kontakta en läkare på en gång eftersom att det är en stor risk att såret blivit infekterat.

Vilken ålder tar man stelkramp?

Vaccinationen mot stelkramp ges i form av ett kombinationsvaccin tillsammans med de andra vaccinationer som rekommenderas vid 3, 5 och 12 månaders ålder. Påfyllnadsdosen vid 5 års ålder ges tillsammans med vaccin mot difteri, kikhosta och polio.

Vad är Punktionsskada?

Det är främst punktionsskador från kattens vassa hörntänder som ger upphov till infektioner. Vid sådana punktionsskador kan den yttre skadan vara minimal men då de smala vassa tänderna tränger ner i huden deponeras djurets munflora samt hudens normalflora på djupet och det kan lätt uppstå en infektion.

Vad gör man om man blivit biten av en hund?

Det är viktigt att såret blir ordentligt rent eftersom det annars kan uppstå en infektion där man blivit biten, och i så fall är det viktigt att kontakta vårdcentralen.

Är det farligt med Människobett?

De allra flesta som blir bitna av en människa behöver inte söka vård. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer: Såret har blivit infekterat. Bettet har gått igenom huden i ansiktet, på handen eller nära en led.

Share this post