Rekommendationer

Kan man fa ersattning for stromavbrott?

Kan man få ersättning för strömavbrott?

Ersättning vid strömavbrott Om du drabbas av ett sammanhängande elavbrott i minst 12 timmar ska du automatiskt få avbrottsersättning från elnätsföretaget. Ersättningen är då 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1000 kronor.

Hur får man ut skadestånd?

Använd blanketten eller Kronofogdens e-tjänst när du ansöker om skadestånd. Du kan också ladda ner blanketten från Kronofogdens webbplats. Kronofogden ser till att du får ditt skadestånd om gärningspersonen har möjlighet att betala.

Hur länge får man vara utan ström?

Enligt lagen är det förbjudet med elavbrott som är längre än 24 timmar. Har du drabbats av ett avbrott som varat längre än 24 timmar vill vi att du anmäler det till Ei.

Hur länge håller sig maten i frysen vid strömavbrott?

Vid strömavbrott är det viktigt att du undviker att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En stängd full frys kan hålla kylan i upp till två dygn. Hur man tar hand om delvis upptinade matvaror beror på hur mycket de har tinat.

Hur betalas skadestånd till brottsoffer?

Brottsoffer erbjuds hjälp av Kronofogden med att driva in skadestånd. Om brottsoffret vill ha hjälp skickar Kronofogden en faktura till dig. Om du kan betala din skuld och inte haft skulder hos Kronofogden sedan tidigare kommer det inte att synas några uppgifter om skulden hos Kronofogden.

När kan det bli farligt om det blir ett stort strömavbrott?

Försök aldrig att själv åtgärda ett strömavbrott genom att öppna och skruva i elektrisk utrustning, eftersom elen kan komma tillbaka när som helst utan förvarning. Då blir den elektriska utrustningen spänningsförande och därmed livsfarlig.

Hur länge håller maten vid strömavbrott?

Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att strömmen har gått. I frysen hålls maten fryst i minst ett dygn om du inte öppnar dörren i onödan. En bra isolerad och välfylld frys håller maten fryst i upptill 2 dygn.

Share this post