Rekommendationer

Vad ska man tanka pa nar man kor bil i regn?

Vad ska man tänka på när man kör bil i regn?

Så här kör du säkert på regnvåta vägar

  1. Sänk hastighet när det regnar mycket.
  2. Kör inte i de vattenfyllda vägspåren där risken för vattenplaning är som störst.
  3. Kör med bra däck som har ett mönsterdjup på minst fyra millimeter.
  4. Kolla lufttrycket i däcken.

Hur agerar man vid vattenplaning?

När du känner greppet om vägen igen kan du bromsa in om du behöver. Sänk farten så minskar du riksen för en ny vattenplaning….Om du råkar ut för vattenplaning – tänk på att:

  • Försök hålla dig lugn.
  • Släpp gasen.
  • Frikoppla.
  • Avvakta med att bromsa.
  • Vrid INTE på ratten.

Vad menas med Situationshastighet?

Situationshastighet. Fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver med beaktande bland annat av vägens skick, vädret, föret, sikten, fordonets belastning och lastens art samt trafikförhållandena. Hastigheten skall vara sådan att föraren behåller herraväldet över fordonet.

Hur mycket är kraftigt regn?

Kraftigt regn – Mer än 4 mm på en timme. Rikligt med regn – Mer än 15 mm totalt.

Hur fort ska man köra när det regnar?

Sänk farten så snart de första dropparna faller: vägen är som halast då. När du kör i regn bör bilens hastighet inte överskrida 50 km/h. Att köra snabbare än så kan göra att du förlorar kontrollen över bilen. Den blir dessutom svårare att stanna.

Varför frikoppla vid vattenplaning?

Det första är att köra med de bästa förutsättningarna, det vill säga ha bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken. Om man känner att man förlorar greppet på vått underlag är det viktigt att ta det lugnt. – Om bilen börjar vattenplana så släpp gasen och frikoppla, det vill säga om bilen har en manuell växellåda.

Vilka däck ska man ha för att undvika vattenplaning?

Vattenplaning inträffar endast när dina bildäck kör på ”vattnet” och inte på vägen. Vilket betyder egentligen att däcket tappat fokus. För att undvika detta på bästa sett så är Goodyear, Michelin och Continental bra val. Det enklaste svaret på den här frågan är att köpa smala däck med bra mönsterdjup.

Hur placerar du dig i detta väglag?

När det är riktigt mycket snö ser du inga vägmarkeringar, vilket gör att du får förlita dig på plogningen. Tänk dock på att plogbilen även kan ha plogat en bit utanför vägen. Kör du för långt ut riskerar du att sjunka ner i snön och hamna i diket. Plogpinnar är ett bra riktmärke för att bedöma vägens egentliga bredd.

Hur känner man halkan på vägen?

Se upp med underkylt regn, när regnet fryser till is vid kontakten med vägbanan. I samband med kalla vägar kan underkylt regn orsaka svår halka. Du märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför.

Hur man kör när det är halt på vägen?

När det är halt är friktionen låg mellan väg och däck. Därför är det bra att du kör på så hög växel som möjligt. Gasar man för mycket slirar det, med en högre växel är det med andra ord lättare att köra bilen på ett säkert sätt. Behöver du bromsa i utförsbacke är det bra att växla ner och utnyttja motorbromsen.

Hur ska man bromsa bäst på halt väglag?

Båda händerna på ratten, om du har en nyare bil kan du bromsa allt du orkar om du tappar fästet på en hal väg! För bara några år sedan gällde det att trampa ner kopplingen, pumpbromsa och försöka styra i den riktning man skulle om man tappade fästet.

Share this post