Trendig

Hur Palperar man en buk?

Hur Palperar man en buk?

Palpera: Be patienten peka ut var det gör mest ont och börja därefter palpera med två händer, den ena över den andra, längst ifrån smärtan. Undersök buken med lätt tryck. Se hur patienten reagerar och notera var det ömmar mest. Bedöm om buken är mjuk eller om patienten spänner emot.

Vad är Normalfynd?

Normalfynd: Namnge de stationer du undersökt, och därefter ”ej palpabla” om du inte känner några. Känner du lymfkörtlar; ange storlek (uppskattat i cm), ömhet, förskjutbarhet, ojämnhet och konsistens.

Kan inte Palperas?

Vid cirka 80 mmHg börjar pulsen bli svår att känna i arteria radialis för att vid lägre blodtryck slutligen till sist inte bli möjlig att känna. Radialispulsen kan även vara svår att känna eller saknas vid kärlsjukdom i pulsåder ut mot handen, till exempel i arteria subclavia.

Vad innebär inspektion auskultation och palpation?

Det är en noggrann, systematisk observation där syftet är att bedöma allmäntillstånd/hälsostatus och att ge ett helhetsintryck. Inspektion innebär att se, lyssna och att känna dofter samt att känna med händerna från topp till tå.

På vilka ställen på kroppen kan man palpera pulsen?

Vanligast är att mäta pulsen vid handleden precis under tummen, vid den så kallade arteria radialis. Vid lågt blodtryck kan emellertid pulsen vara svår att känna där. Ofta kan då pulsen kännas på insidan av armvecket, vid arteria brachialis.

Kan man Palpera levern?

– Levern: kan normalt inte palperas, även om man ibland kan palpera leverkanten 1-2 tvärfingar nedom höger arcus utan att det behöver vara säkert patologiskt. Om levern är förstorad är det dock vanligare att leverkanten kan palperas.

Vad menas med Epigastriet?

Epigastriet är den del av buken som sitter under och mellan revbensbågarna. Buken delas enligt konvention upp i antingen fyra eller nio delar för benämningens skull. Om fyra delar, enligt ett tänkt kors med skärningspunkt i naveln.

Share this post