Trendig

Vad ar en mikropaus?

Vad är en mikropaus?

En mikropaus är en extremt kort paus på ungefär 5 till 10 sekunder. Dessa pauser bör tas var fjärde eller var tionde minut när du gör samma rörelser upprepade gånger eller sitter i en stilla sittande position. Dessa mikropauser låter musklerna slappna av och återställer blodflödet i kroppen.

Hur viktigt tycker du det är med att kunna ta raster och pauser på jobbet?

Viktigt med återhämtning Att följa bestämmelserna om raster och pauser är inte bara en rättighet utan också en skyldighet mot dig själv, om du ska kunna stanna kvar i ditt yrke utan att drabbas av ohälsa. Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt när man arbetar med människor.

Varför bör du ta mikropauser i arbetet?

Få mindre huvudvärk, mindre ansträngda ögon och mindre ryggont genom att ta korta pauser under dagen. Forskning visar faktiskt att det fungerar.

Hur tar man Mikropauser?

Tar du flera orkar du mera! I stället för att låta stressen ta överhanden – lär dig att mikropausa. Små, små pauser på 3–5 minuter flera gånger om dagen gör stor skillnad när hjärnan känns trött och trög. – Korta mikropauser underlättar vardagslivet.

Hur ofta paus?

Arbetstidslagen anger inte hur många eller långa pauserna ska vara, utan säger rent allmänt att det är tillåtet att koppla av från arbetet då och då, i den mån det är möjligt. På många arbetsplatser förekommer en eller två gemensamma fikapauser varje dag.

När man har en paus så kan man röra på sig mer?

Forskning visar att regelbundna, korta pauser och mer fysisk aktivitet under arbetsdagen är en förutsättning för att vi ska må bra, ändå sitter vi mer stilla än någonsin. Forskare har på senare tid kommit fram till att det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre som att röra på sig mer.

Varför är det viktigt med pauser i arbetet?

Pausen hjälper oss och våra kollegor att slappna av från jobbet, för att sen kunna gå tillbaka och vara på hugget igen. Se över om ni kan få till bättre förutsättningar för återhämtning på arbetsplatsen, till exempel genom att skapa en tyst del av kontoret eller ett rum där kollegorna kan ta det lugnt.

Hur tar man paus?

Du kan till exempel:

  1. Kommunicera – det är alltid bra att prata, men se upp så det inte blir det enda ni gör.
  2. Få lite luft – ibland kan man behöva ta en paus från varandra, oavsett om det är en vän eller ett förhållande.
  3. Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen.

Share this post