Innehållsförteckning
Vad är ett gynnande beslut?
I svensk förvaltningsrätt finns en princip som säger att gynnande beslut, dvs. när någon har tilldelats en förmån, inte ska ändras till den enskildes nackdel, om inte omständigheterna i sak har förändrats på ett väsentligt sätt.
Vilka beslut kan inte överklagas?
Beslut som rör myndigheters rent interna förhållanden kan i regel inte överklagas. Normalt kan man inte heller överklaga enbart motiveringen till ett beslut eller en dom (RÅ 1990 not.
Kan alla beslut överklagas?
De flesta beslut som gäller förmåner, ersättningar eller insatser av olika slag överklagas till en förvaltningsdomstol. Första instans är förvaltningsrätt. Beslut i förvaltningsrätt kan överklagas till Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.
När myndigheter gör fel?
När du tycker att en myndighet har fattat ett felaktigt beslut i en fråga som rör dig, har du rätt att överklaga. Du kanske har ansökt om bilstöd hos försäkringskassan, men fått avslag. Kommunen nekar dig assistans eller så vill du invända mot ett beslut fattat av socialnämnden.
Vilken är den huvudsakliga skillnaden mellan allmän och speciell förvaltningsrätt?
Den allmänna förvaltningsrätten handlar främst om myndigheternas handläggning av olika ärenden, medan den speciella gäller olika sakområden, miljörätt, socialrätt osv. De beslut myndigheterna härvid fattar kan normalt överklagas till förvaltningsdomstol.
Vad är ett gynnande förvaltningsbeslut?
Förvaltningsbeslut kan indelas i gynnande respektive betungande beslut. Gynnande beslut går ut på att tillföra den som beslutet avser en förmån av något slag.
Kan Överklagandemyndigheten ändra ett överklagat beslut eller kan den endast underkänna det?
När ett överklagande kommer in ska domstolen ta ställning till om det finns anledning att ändra beslutet enligt förvaltningslagens bestämmelser. Om domstolen inte ändrar beslutet skickas överklagandet till Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag tillsammans med handlingarna i ärendet.
Måste en överklagan vara underskriven?
Formella krav på överklagandet vara skriftligt (43 § FL och 3 § första stycket FPL). Däremot finns det inget krav på att överklagandet måste vara underskrivet. Överklagandet ska lämnas till den myndighet som meddelat beslutet (43 § FL), d.v.s. till Skatteverket när det är Skatteverket som har meddelat beslutet.
Har man alltid rätt att överklaga?
Huvudregeln i svensk rätt är att en dom eller ett beslut får överklagas av den som domen eller beslutet rör om avgörandet har gått henne eller honom emot. Överklagandet ska skickas in till den instans som meddelade beslutet eller domen.
Får myndigheter ljuga?
I detta fall är det kanske närmst bestämmelsen om falsk tillvitelse som skulle kunna komma i fråga (HÄR) – vilken stadgar att den som hos myndighet ljuger om något som kan vara av betydelse för annans straffansvar kan dömas till fängelse eller böter om brottet är ringa.
Vad innebär speciell förvaltningsrätt?
Den speciella förvaltningsrätten är ett samlingsnamn för de lagar som tar sikte på specifika ansvarsområden för myndigheterna och olika rättsområden inom förvaltningsrätten. En myndighets verksamhet kan regleras av en eller flera lagar inom den speciella förvaltningsrätten.