Innehållsförteckning
Vad ingår i Hyresgästföreningen?
Hyresgästföreningens främsta verksamhetsområde är idag att förhandla om hyror med de allmännyttiga bostadsföretagen och privata fastighetsägare. De avtalade hyrorna utgjorde fram till 1 januari 2011 ett slags hyrestak för övriga likvärdiga lägenheter på orten.
Varför Hyresgästföreningen?
Som hyresgäst har du massor med rättigheter. Hyresgästföreningens rådgivare och jurister är proffs på hyreslagen och företräder medlemmar i Hyresnämnden och i allmän domstol om det skulle behövas. Vissa ärenden avgörs i Högsta domstolen, även om det är ovanligt. Vår juridiska service ingår i medlemsavgiften.
Hur går man ut ur Hyresgästföreningen?
Vill du fortfarande gå ur som medlem så hjälper vi dig såklart. Ring oss på 0771–443 443 och tryck på knappval 2 för att komma till Medlemscenter.
Hur mycket av hyran går till Hyresgästföreningen?
Hyresgästföreningen arbetar för att stärka hyresgästernas rättigheter och är en organisation för just hyresgäster. Varje år förhandlar vi hyran för 90 % av Sveriges 1,5 miljoner hyreslägenheter.
Vad kan Hyresgästföreningen göra?
Vad vi gör
- Hyresförhandling.
- Hyresjuridisk rådgivning och biträde.
- Lokal verksamhet.
- Miljöarbete.
- Opinionsbildning.
- Samarbeta med oss.
Måste man betala Hyresgästföreningen?
Hyresgästföreningen kasserar varje år in över 200 miljoner i hyressättningsavgift – en avgift som alla hyresgäster som har kollektivt förhandlade hyror måste betala, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller inte.
När kan man få hjälp av Hyresgästföreningen?
Som medlem i Hyresgästföreningen har du tillgång till juridisk hjälp om du hamnar i tvist med hyresvärden. Om det skulle behövas kan våra jurister företräda dig i domstol. Hos oss kan du få råd, stöd och service när det gäller allt från droppande kranar till oskäliga hyreshöjningar och uppsagda hyreskontrakt.
Vad kostar det att vara med i Hyresgästföreningen?
Hyresgästföreningen har också på grund av pandemin tappat många medlemmar. Även fast fler nya medlemmar väljer att stanna kvar hos oss är medlemsantalet nu det lägsta på nästan 30 år (1993). Detta sammantaget gör att förbundsstyrelsen ser behov att höja medlemsavgiften med 4 kr till 89 kr från och med 1 januari 2022.
Finns förhandlingsordning?
En förhandlingsordning gäller inte för en lägenhet, om hyresvärden och hyresgästen skriftligen har kommit överens om att hyresavtalet inte skall innehålla en förhandlingsklausul. En sådan överenskommelse kan träffas tidigast sedan hyresförhållandet har varat tre månader i följd.