Innehållsförteckning
Vad räknas som en skoldag?
Undervisningen i gymnasieskolan ska förläggas måndag – fredag. I gymnasieskolan är det rektorn som beslutar hur undervisningen ska fördelas över skoldagen. Lagen anger inget klockslag då skoldagen senast måste sluta. Undervisningen får inte förläggas till helger.
När blir lektionen inställd?
Det finns inget i skollagen som stödjer att elever får skippa lektionen om läraren är 15 minuter sen. Men varje skola ska också ha egna ordningsregler som rektorn beslutar om och som enligt skollagens 5:e kapitel och 5:e paragraf, ska tas fram i samråd med elever. Dessa ordningsregler skiljer sig från skola till skola.
Hur ser en bra skoldag ut?
Elevernas undervisning ska ske under vardagar och det ska finnas ett schema tillgängligt med information om vilka ämnen och lärare som eleven ska ha. Undervisningen ska vara så jämnt fördelad över dessa dagar som möjligt. Schemaläggningen ska säkerställa att eleverna når sin garanterade undervisningstid i varje kurs.
Vad gör en Rastvärd?
Rastvärden hjälper till att ställa upp kamraterna på led med gårepet till lunch och mellanmål. Hjälper till att ta fram leksaker till rasten. Startar lekar där flera kamrater kan leka tillsammans, så som fisknätet, kull, kurragömma m.m. Hämtar en vuxen om någon har gjort sig illa eller om de ser en konflikt.
När får skolan skicka hem elever?
Omplacering och avstängning Om situationen är särskilt allvarlig, och eleven går på en kommunal skola, får kommunen flytta en elev permanent till en annan skola för att skapa trygghet och studiero.
Hur många undervisningstimmar är heltid?
Vanligast är att lärare i gymnasieskolan undervisar mellan 500 och 600 timmar per läsår och lärare i grundskolan 1 000 till 1 200 minuter per vecka.
Hur många veckor är en termin högstadiet?
Läsåret är uppdelat i terminer och lov. När höst- och vårterminen börjar och slutar på din skola beslutas av den som är ansvarig för utbildningen. Ett läsår omfattar 40 veckor och har minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar.
Hur många barn går i grundskolan i Sverige?
Antalet elever i grundskolan fortsätter att öka. Läsåret 2020/21 är antalet elever 1 100 000, vilket är en ökning med 1 procent jämfört med föregående läsår. Det tillkommer elever i samtliga årskurser förutom i årskurs 1 och 3 där elevantalet har minskat.