Trendig

Var far man arbetsloshetsersattning?

Var får man arbetslöshetsersättning?

Hur ansöker du om arbetslöshetsersättning i Sverige? Du ansöker om arbetslöshetsersättning hos den arbetslöshetskassa du är medlem i. Om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa och inte heller vill ansöka om medlemskap i en arbetslöshetskassa kan du ansöka om arbetslöshetsersättning hos Alfa-kassan.

Vad är max a-kassa?

Man kan få maximalt 1 200 kronor om dagen före skatt från a-kassan. Det gäller om man varit medlem i minst 12 månader och tjänat 33000 kronor eller mer. Efter 100 dagar sänks ersättningen till maximalt 1000 kronor per dag.

Vart kommer pengarna från a-kassan ifrån?

Så finansieras a-kassan Alla pengar som a-kassorna betalar ut kommer från staten. Staten å sin sida finansierar anslagen genom a-kassans medlemsavgifter samt från arbetsmarknadsavgift som utgör en del av arbetsgivarens sociala avgifter som går under beteckningen arbetsgivaravgiften.

Vad fanns före a-kassa?

1947 bildades Saco, då med 18 förbund och 16 000 medlemmar. De olika förbunden rekryterade medlemmar utifrån utbildning och arbetsuppgifter. Från den blygsamma starten har Saco vuxit till att i dagsläget ha omkring 650 000 medlemmar, fördelade på 22 medlemsförbund.

Hur långt tillbaka kan den sökande ansöka om ersättning retroaktivt?

Har du missat att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen eller inte skickat in ditt kassakort ger a-kassan inte någon ersättning retroaktivt. Du kan inte heller bli medlem i en a-kassa i “efterhand” utan du måste ha varit medlem i minst 12 månader för att kunna få ersättning.

Vad menas med en så kallad a-kassa?

A-kassa är en arbetslöshetsförsäkring som är frivillig att teckna av alla som arbetar. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning. Du kan som mest få ersättning på 80 % av en lön upp till 33 000 kr per månad.

Hur mycket pengar får man aktivitetsstöd?

Grundbeloppet höjs från 365 till 510 kronor per dag. Det betyder att du kan få minst 510 kronor i aktivitetsstöd om du deltar i ett program på heltid. För de första 100 ersättningsdagarna från a-kassan kan du få ett högre belopp, beroende på din tidigare inkomst.

Share this post