Trendig

Var hittar man gratisbilder?

Var hittar man gratisbilder?

Här är 10 bra sajter där du hittar fria bilder att använda:

 • Unsplash. Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig.
 • Kaboompics.
 • StockSnap.io.
 • Gratisography.
 • Life of Pix.
 • PicJumbo.
 • Barnimages.
 • FoodiesFeed.

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

 1. CC Search. Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search.
 2. Filtrera efter licens i din Google-sökning.
 3. Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr.
 4. Wikimedia Commons.

Hur får man ta bilder på nätet?

För att få använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Vilka bilder är OK att använda?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Vilka bilder är tillåtna att använda?

Ta alltid reda på vem som äger upphovsrätten till bilden om du är osäker på bildens ursprung och be om tillstånd innan du publicerar bilden. Det är inte tillåtet att använda bilder från internet i publika sammanhang om man inte har bett om lov eller köpt bilden från en bildbyrå.

Vilka bilder får man publicera?

Detta får användas utan tillstånd: Verk som du själv är upphovsperson till, till exempel bilder, illustrationer, filmer och texter. Verk av en upphovsperson som har varit död i 70 år. Om det är flera upphovspersoner bakom verket räknas 70 år från den som dog sist. Fotografiska bilder som det är 50 år sedan bilden togs.

Hur kan man hitta bilder som man får använda?

Hitta bilder med uppgift om hur de får återanvändas Öppna images.google.com på en telefon eller surfplatta med Android. Sök efter en bild. och väljer licenstyp. Läs mer om olika typer av användningsrättigheter.

Får man sprida andras bilder?

Brottet regleras i brottsbalken 4 kap. 6 c §. Där framgår det att den som gör intrång i någon annans privatliv genom att sprida vissa särskilda typer av bilder döms för olaga integritetsintrång, om spridningen typiskt sett kan medföra allvarlig skada för den som bilden rör.

När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden. Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan.

Får jag använda grafiska bilder som någon annan gjort?

Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand.

Hur vet jag om jag kan använda en bild från Google?

När du klickar på Användningsrättigheter kommer det upp en meny med fem (5) val där du väljer det sökningsfilter som passar dig bäst. A, I översta läget söker Google efter alla bilder, utan sökfilter. B, Söker efter bilder som får användas och ändras (redigeras). C, Söker efter bilder som får användas.

https://www.youtube.com/watch?v=DSeBTEwzJhc

Share this post