Blogga

Hur gick man pa toa pa medeltiden?

Hur gick man på toa på medeltiden?

Medeltiden: Toalettbesök var en privatsak Genom hålet kunde urin och avföring falla ner i vallgraven eller på marken precis utanför borgens murar. Några toaletter hade plats för två besökare som satt bredvid varandra över två hål i bänken. Avföring föll rätt ner i vallgraven.

När började man använda toaletter?

De första offentliga vattentoaletterna visades upp på världsutställningen i London 1851. På 1880- och 1890-talen spred sig uppfinningen till månget förmöget hem, och på 1900-talet installerades den även i arbetarhem.

Hur funkar en toalett?

En toalett består av en stor skål med vattenlås i botten och en sittring ovanpå. Ovanför skålen finns en stor tank med en ventil som du kan öppna för spolning genom att trycka på en knapp, dra i en knopp, vrida på en spak, eller ibland dra i ett handtag som hänger i en kedja. Mycket enkelt!

Hur torkar man sig i rumpan förr?

Före toalettpapperets tid. I anslutning till romarnas offentliga toaletter på 200-talet fanns det en ränna med rinnande vatten och tvättsvampar. De nordiska vikingarna gjorde sig rena med trasor, djurben eller ostronskal. Fram till 1900-talet använde vanligt folk ofta löv, gräs eller nederkanten på kjolen.

Den kunde sättas upp mellan två stolpar eller i en vägg och den satt man på och lät avföringen falla ner bakom sig. Det var mycket vanligt att man satte upp stången vid en gödselhög. När högen blev för hög skyfflade man bort den eller så flyttade man fram stången en bit.

Vem kom på toaletten?

Senare, år 1589, uppfann en engelsk hovman, John Harrington, en som spolades två gånger per dag men blev inte någon succé. År 1775 kom en urmakare i London på att man kunde sätta vattenbehållaren på väggen ovanför toalettstolen, därmed blev vattentoaletten alltmer populär.

Share this post