Blogga

Vilka tva lagar galler vid hastforsaljning?

Vilka två lagar gäller vid hästförsäljning?

Köplagen och konsumentköplagen reglerar handeln med hästar. Köplagen gäller när köpet sker mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare samt när en näringsidkare köper något av en privatperson. Om däremot en privatperson köper hästen av en näringsidkare skall istället konsumentköplagen normalt tillämpas.

Vad säger föreskriften för hållning av häst om Liggytor till hästarna?

12 § Liggytor ska vara torra, rena och ha en god liggkomfort. Liggytor ska också vara jämna och halksäkra. Strömedel ska ha god hygienisk kvalitet. 13 § Om fölning sker på annan plats än i fölningsbox ska stoet ha möjlighet att gå undan från andra hästar.

Vem betalar besiktningen?

Vem betalar besiktning av hus? Det är den som beställer besiktningen som betalar för den. Det är vanligt att säljaren gör en överlåtelsebesiktning av bostaden inför försäljning. Men oavsett om säljaren har gjort en husbesiktning eller inte, kan det alltid vara bra för köparen att låta göra en egen.

Vad innebär dolda fel försäkring häst?

Exempel på dolda fel är hjärtfel, missbildningar i inre organ, spatt och osteochondros – även kallat lösa benbitar. Det sistnämnda upptäcks vid en veterinärbesiktning med röntgen, men alla hästar röntgas inte. Den häst som har en dolda fel-försäkring har därför en trygghet även om den inte röntgas.

Är häst en sak?

När du köper och säljer hästar är det mycket viktigt att ha lite grundläggande kunskaper i åtanke. I juridisk mening är häst en “sak” eller en “vara”. Köplagen är en dispositiv lag och gäller: om både säljaren och köparen är privatpersoner.

Är häst lösöre?

Juridiskt betecknas hästar och andra djur som lösöre. Vid affär mellan privatpersoner är köplagen tillämplig. Köper du en häst i egenskap av privatperson av en näringsidkare är istället konsumentköplagen tillämplig.

Share this post