Ny

Vad gor en yrkeschauffor?

Vad gör en yrkeschaufför?

Även om man åker långa sträckor och ibland åker ensam så är det lastbilschaufför ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakt. Att kunna köra lastbil med släp kan vara ett krav för att bli anställd. Lastning och lossning ingår ofta i arbetet, liksom att beräkna godsets vikt och volym.

Vad betyder chauffören?

Chaufför, av franska chauffeur ”eldare”, eller förare är en person som är professionell förare av ett motordrivet fordon. Detta innebär att chauffören endera är anställd, eller är egenföretagande som t. ex. lastbilsåkare eller taxiåkare.

Är lastbilschaufför ett bra jobb?

Efterfrågan är hög på lastbilschaufförer och den väntas inte avta. Det gör att framtiden ser ljus ut med många arbetsmöjligheter inom flera olika inriktningar. Som lastbilschaufför arbetar du ofta under vardagens tidiga mornar till eftermiddagar.

Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell, då kräver yrket att man är punktlig och organiserad. I arbetet ska man bland annat att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och eventuellt ropa ut hållplatserna. En förare kan jobba inom ett kommunalt eller privatägt bussföretag.

Är det lätt att få jobb som bussförare?

Tillsammans med det faktum att många busschaufförer snart går i pension innebär det här att det kommer att vara lätt att få jobb som bussförare. Att gå en utbildning till bussförare är ett säkert sätt att få ett jobb, men det kan även vara starten på en karriär inom busstrafiken.

Vad räknas som yrkeschaufför?

Yrkesförare är exempelvis den som kör taxi, lastbil eller buss. Yrkestrafiken omfattas av ett stort antal regelverk, regler som ser olika ut för olika grupper av yrkesförare.

Vad tjänar en busschaufför efter skatt?

29 400 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur mycket tjänar en busschaufför i Stockholm?

Den högsta lönen, som busschaufför, ligger på 30 600 kr. Han, för det är en man, finns inom samtliga sektorer i region Stockholm. Närmaste lön för en kvinna inom detta yrke tjänar 30 400 kr.

Vad gör man som lastbilschaufför?

Lastbilschaufför eller lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver att du är bra på att planera och organisera sina uppgifter.

Hur många timmar jobbar en bussförare?

Så länge får en busschaufför jobba En busschaufför får köra lagligt i 9 eller i undantagsfall 10 timmar på ett arbetspass. Men de har också annat arbete, till exempel olika transporter, lastning och urlastning. Gränsen för den totala arbetstiden är 15 timmar per dag. Eller 10 timmar vid nattarbete.

Kan man få lastbilskörkort betalt?

Man kan få sitt C/CE-kort betalt av Arbetsförmedlingen om man är arbetslös och vill jobba som lastbilschaufför..

Share this post