Hur stärks minnet och hjärnan?
När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen. Om du står inför ett problem är det bra att sova för sömnen hjälper dig att kartlägga problemet och hitta lösningen. Det menar Christian Benedict, forskare på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet som med stöd från Hjärnfonden forskar om sömn.
Vad är hjärnhinnornas uppgift?
Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.
Vad är hjärnans inre anatomi?
Hjärnans inre anatomi Basala ganglierna. Precis under hjärnbarken ligger grupper av nervceller samlade i så kallade kärnor. De kallas basala ganglierna och har till uppgift att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av rörelser.
Vad ansvarar hjärnbarken för?
Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.
Hur ofta behöver du sova när du sover?
Det händer många bra saker i kroppen och hjärnan när du sover. Du behöver sova för att må bra, kunna tänka klart och lära dig nya saker. De flesta behöver sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Ibland kan du behöva sova mer än vanligt.
Varför är det viktigt att sova?
Att sova är bland det viktigaste du kan göra för att må bra. När du sover reparerar kroppen sig själv. Det bildas nya celler och olika hormoner, bland annat de som gör att du utvecklas under puberteten. Här är fler exempel på varför det är bra att sova: Du blir gladare, piggare, starkare och orkar mer.