Rekommendationer

Vad ar gynekologiska besvar?

Vad är gynekologiska besvär?

– Som gynekolog möter man ofta kvinnor med menstruationsproblem. Det kan vara utebliven mens, riklig mens, mens som kommer för sällan eller oregelbundet. Ibland kan det vara smärtor och äggstockscystor eller muskelknutor i livmodern. Det kan också handla om infektioner eller cellförändringar.

Kan en gynekolog se om man har cancer?

Undersökningar. För att upptäcka livmoderhalscancer kallas samtliga kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning, vart tredje år.

Vad är gynekologisk cancer?

Äggstockscancer ryms inom begreppet gynekologisk cancer tillsammans med bland annat livmodercancer och livmoderhalscancer. Sjukdomarna skiljer sig åt när det gäller symtom, behandling och prognos.

Vad kan man göra hos en gynekolog?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. – På ungdomsmottagningen träffar jag unga som har problem med underlivet och som har frågor kring sex och skydd mot graviditet. Ibland gör jag en gynekologisk undersökning.

Vilken Gynmottagning tillhör man?

Behöver du träffa en gynekolog kan du själv välja vilken gynekologisk mottagning du ska få vård. Alla mottagningar ger gynekologisk specialistvård som bland annat omfattar undersökningar, behandlingar och uppföljningar av gynekologiska sjukdomar och besvär.

Kan man känna en tumör i underlivet?

Symtom. Det i särklass vanligaste symtomet på cancer i livmodern är att man får en vaginal blödning trots att menstruationerna har upphört. Oftast har man inga andra besvär. Som kvinna efter klimakteriet ska man alltid ta en vaginal blödning på allvar och söka vård hos gynekolog.

Kan cellprov visa cancer?

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar som upptäcks enkelt kan tas bort innan de har utvecklats till cancer. Cellprov kan ibland visa på cancer, även om det är mycket ovanligt.

När ska man gå till en gynekolog?

Du kan göra en gynundersökning av flera anledningar Det gör ont, kliar eller är rött utanpå eller inuti snippan. Du har fått flytningar som är annorlunda än de som du brukar ha. Det blöder mycket eller gör väldigt ont när du har mens. Du vill veta om du har en könssjukdom, alltså en sexuellt överförbar infektion.

Share this post